maanantai 9. kesäkuuta 2014

Liian lyhyt lapsuus


Surullinen näky on, kun vastaan pyöräilee joukko pieniä lapsia t-paitasillaan, kun itselläni on päällä täysivarustus piposta ja hanskoista lähtien. Kello lähenee yhdeksää illalla. Missä ovat vanhemmat ja säännöt? Metsämaja vaihtuu kaupalla norkoiluun, karkkipäivä es-tölkkiin ja vaaleanpunaiset poniohjelmat skifi-elokuvaan. Minun lapsuudessani ei löytynyt määritelmää sanoille alkoholi, huumeet ja seksi, mutta nykyään ei asia ole ongelma eikä mikään. Ymmärryksennälässä senkun kirjoittavat termit googleen ja tieto jolkottelee luokse. Tablettitietokone tarttuu pieneen käteen turhankin helposti. "En mä keksi tekemistä."  Lapsen aivot pääsevät vastaanottamaan liian aikaisin, liian paljon ja kaikkea. Aikuisuus kolkuttaa jo keskenkasvuisen ovella. Pidetäänhän huolta, että lapset saavat olla lapsia rauhassa. Ihan oikeasti.

19 kommenttia :

 1. Vastaukset
  1. Välillä niinkin. Turhat liipalaapat pois! Kiitos kommentista! :--)

   Poista
 2. Hieno postaus joka on täysin totta! Harmittaa toden teolla miten lasten oikeat leikit unohtuu kun omassa lapsuudessa leikittiin metsissä ja pelloilla eikä ollut mitään kännyköitä/tabletteja yms...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen myös erittäin huolissani! Miniälaisia aikuisia kasvaa lapsista, jotka eivät touhua heille kuuluvia asioita? En usko, että ainakaan kovin tasapainoisia, vastuullisia ja hyvinvoivia.. Tekniikka on liian lähellä nykyajan lapsia. Kiitoksia keskusteluun osallistumisesta! :--)

   Poista
 3. Siulla on todella ihana blogi, missä on asiaa lyhesti, mutta ytimekkäästi! Oot myös tosi kaunis (:
  http://kukkatytto.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, iso kiitos! Todella ihanasti sanottu! :--)

   Poista
 4. Hienoja sanoja.. (tähän sellanen whatsapin totinen hymiö jolla on punehtuneet posket, tiiät kai?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milja! Ekana mulle tuli mieleen sellanen hamsteriposkinen hymiö, mut uskon tietäväni mitä tarkoitit! :D

   Poista
 5. Onhan tekniikasta paljon enemmän hyötyä kuin haittaa, mutta ymmärrän kyllä mitä tarkoitat. Tuntuu, että nykyään vempaimet pistetään hoitamaan lapsia, koska vanhemmilla ei ole aikaa tai heitä eivät kiinnosta lasten puuhat. Ei se tosin ole ihan uusi ilmiö, vaan ovathan tv ja muut sähkövehkeet pitäneet lapsista huolta jo vuosikymmeniä. TV:stä--mistäpä muualta--tuli muutama vuosi sitten dokumentti siitä, miten (amerikkalais)lapset tylsistyvät, kun he vain istuvat tuntikausia päivässä kuvaruutua tuijottaen. Lelutkin toimivat itsestään ja lapsi vain passiivisesti seuraa vierestä, kun ne temppuilevat. Ennen oli toisin, kun lapsi pääsi itse rakentelemaan asioita. Nythän melkein kaikki hauska on kielletty ja lapsi suorastaan ohjataan istumaan sisällä paikallaan, koska silloin hän ei ole vaarassa satuttaa itseään--paitsi henkisesti.
  JN

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan samoilla linjoilla kanssasi. Ei sähkölaite ole lapsenvahti. Lapsi tarvitsee leikkiä, kokeilua ja touhuamista. Turvallisuus täytyy ottaa tottakai huomioon, mutta ei kaikkea voi kieltääkään. Minusta pienempi paha on metsään rakennettu puumaja ja siitä saatava haava sormeen kuin peli- tai muu sähkölaiteriippuvuus, josta keskustelua käytiin alempana. Tekniikka on ympärillämme läsnä tietysti myös hyvässä, mutta ehdottomasti myös pahassa.

   Kiitoksia keskusteluun osallistumisesta!

   Poista
 6. Niin hyvä postaus! Itse monesti miettinyt samaa. Nythän oli vasta jossain lehdesaä juttua, kun 11 vuotiaat lapset joutuu käymään jossain terapiassa, sen takia ku ne oli niin peli riippuvaisia, että häiritsi koulunkäyntiä ja kaikkea. Millonkohan oikeesti havahdutaan siihen, että liian helposti ja liian pienille annetaan se tabletti käteen viihdyttämään?
  Tosiaanki nii ajankohtanen ja asiaa oleva postaus!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä. Ei se tee aikuisellekaan hyvää saatika sitten niin pienelle ihmiselle! Vanhempien tulisi laittaa lasten hyvinvointi etusijalle ja oikeasti käyttää sitä omaa aikaansa lapsen hyväksi vaikka sitten pelaamalla jalkapalloa tai lautapelejä heidän kanssaan. Tulisi ohjata kehittävään leikkiin. Pelikierre noin nuorella iällä ei johdu mistään muusta kuin aikuisten vastuuttomuudesta.

   Poista
  2. Karkasi viesti käsistä. Piti vielä sanoa iso kiitos kannanotosta! :--)

   Poista
 7. Ihanan fiksusti kirjoitettu postaus, täyttä asiaa! :)

  VastaaPoista
 8. Ainakin telkkarissa mainostetut, tabletille ladattavat sadut aiheuttavat mainoksen söpöstä lapsinäyttelijästä huolimatta kyllä enemmän närästystä kun hyvää mieltä.

  Hyvä teksti, keep up the good work! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ehkä kalkkis ja ärsyttävän perinteitä rakastava, mutta minusta satukirjat satukirjoina ja kirjat yleensäkin ihan paperisivuisina! Kyllä niitä ruutuja saadaan tuijotella aivan tarpeeksi. Lisäksi ei edes tiedetä varmaksi, mitä haittavaikutuksia näillä laitteilla lapsiin voi olla!

   Kiitos sulle! :--) I'll try!

   Poista
 9. Mitä väärää scifi-elokuvissa on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia tarkasta huomiosta sekä keskusteluun osallistumisesta!

   Nyt kun tarkemmin ajattelen, niin käyttämäni sana "scifi-elokuva" oli ehkä hieman harvaanjohtava. Tarkoitin sillä lähinnä television tarjontaa, joka ei sovellu vielä lapsen herkälle mielelle ja käsittämättömän vastaanottaville aisteille. Tähän kategoriaan luokittelisin esimerkiksi paljon väkivaltaa tai pelotteita sisältävät elokuvat. En ole itse mikään elokuvien päälle ammattilainen ja tässä kohtaa mielikuvani scifi-elokuvasta täsmäsi lapselle epäsopivaan ohjelmaan. Saatoin olla väärässä ja pahoittelen tätä.

   Poista