lauantai 26. lokakuuta 2013

Matkalla Viroon

Syysloma se oli ja meni meilläkin. Lomalta se ei heti tuntunut, kun jo maanantaiaamuna soitti herätyskello 04.30. Alkoi matka Suomenlahden tuolle puolen yhdessä seurakuntasakin. Matkan kuvaan kuului kolme yötä hotelli Metropolissa ja päiväsaikaan yleistä paikkoihin tutustumista Tallinnassa. Ei sitä ihan ulkomailla tuntenut olevansa, kun joka tilanteessa kuuli suomea puhuttavan. Joku osuvasti sanoikin, että Tallinna on kuin Etelä-Helsinki, ihmiset lähtevät ostamaan sieltä sitä mikä on halpaa. 

Ja halpaahan siellä olikin! Ei tietysti perinteisissä ketjuliikkeissä, mutta etenkin marketeissa, ravintoloissa (ja viinakaupassa, joka ei meitä kylläkään kiinnostanut) ero oli melko selvä. En varmaan syö enää ikinä ulkona Suomessa, kun tiedän että saman annoksen voisin saada puolet halvemmalla. Mutta mikä tärkeintä, hyvää oli! Etenkin vanhankaupungin Peppersackia voin suositella hyvin lämpimästi!

Mutta sen verran mitä nyt suomen seasta viron kieltä tuli kuunneltua, on se oikeasti mukavan kuuloista ja aika helposti ymmärrettävääkin. Ok, palveluksesta saattoi reilusti yli puolet mennä ohi muunkin kuin nukkumisen takia, mutta varmasti sen kielen oppisi suhteellisen helposti. Tälläkin kielipäällä! Aitäh ja teretulemast tulee jo aivan sujuvasti. Eikös siinä ole jo aika hyvä setti? 

Sen liOpin siis laajan valikoiman virolaisia sanoja, mutta pistin merkille myös muita asioita. Sen lisäksi, että virolaiset ovat ilmiselvästi varsinaista kukkaiskansaa, on heidän pääkaupunkinsa hyvin kahtiajakautunut. Ainakin rakennusten perusteella. 5 minuutin ajomatkalla saatettiin ohittaa yhden käden verran hylättyjä, ränsistyneitä taloja. Ja toinen käsi täyttyikin moderneilla lasipalatseilla. Vastakohdat. Ne olivat hyvin selkeästi esillä. Itku meinasi päästä katsellesssa mummoja, jotka kerjäsivät todelliseen rahanpuutteeseen samalla kun ohi kävelee porvaristoa ja läjäpäin rikkaita turisteja.

Mutta miten me sitten kulutimme Tallinnassa aikamme, jota siis oli noin neljä päivää? Aamut alkoivat yhdeksän aikaan hotellin aamupalalla. Tai alkoi siis yhdeksältä kaikkina muina päivinä paitsi sinä, jona nukuimme huonetoverini kanssa pommiin. Mahat täynnä mietimme sitten yhdessä päivän ohjelmaa, joka sisälsi aina jonkin vierailukohteen. Yhtenä iltana raamattuopetusta, toisena vironkielinen jumalanpalvelus, musiikkiesitys sekä kirkon torniin kiipeäminen. Samainen torni näkyi ihan hotellihuoneemme ikkunasta ja sekin on kohde, jota voin kovasti suositella! Meillä sää suosi ja oli upeaa katsella tutuksi tulleita paikkoja ylhäältä käsin. Ja todella, noinkin lyhyessä ajassa meidän "kotinurkista" tuli ihan kuin oikeita arkiympäristöjä.

Kaiken lopun ajan me sitten kulutimme milloin mitenkin. Oli ihanaa tutustua kaupunkiin ilman tiukkoja aikatauluja ja tarkkoja suunnitelmia. Mennä paikasta toiseen fiilispohjalla, käydä hotellilla ottamassa päiväunet välissä. Piipahtaa viehättävään kahvilaan syömään hifistelykakkupalat ja aloittaa lehtisota vain sillä perusteella, että tekee mieli. Siellä olikin muuten syksy paljon myöhemmässä kuin täällä! Ja kyllä sitä taas huomasi, milloin palattiin takaisin Suomeen. Räntää sataa taivaan täydeltä ja kotimatkalla auto jumittuu kiinni loskaan. Kotiin kuitenkin päästiin, taskussa paljon hyviä muistoja.

Kaikenkaikkiaan siis huippureissu huippuseurassa! Mitä sitä sen enempää selittelemään.


8 kommenttia :

 1. Aww naurahdin tolle kuvalle mis kurkitte tuolta kirkonpenkistä :D <3
  Ihanaa joku muuki himokutoja ko vaa mä (:
  Ja ihania kuvia (((((:
  Huoh, miks nää mun kommentit on aina nii turhia ja miks ees kommentoin ko on kaikkee turhaa... :D

  -Emma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiitos taas!! Sä oot semmonen päivänpiriste aina kommentteines, jatka vaan samaan malliin ;---) Kai näit meidän the bossinkin siinä kirkonpenkkikuvassa? :D

   Poista
  2. Joo tuli huomattua :DD hörähdin tosi tyhmästi ko huomasin :D

   -Emma

   Poista
 2. Ihana postaus! Tosi hauskoja ja hienoja kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitoksia! Paljon hauskoja tilanteita :---)

   Poista